Refluksna bolezen


Refluksna bolezen in astma povezani?

Nekatere raziskave so pokazale, da naj bi bila refluksna bolezen, pri kateri želodčni sokovi zaradi slabe zapore potujejo iz želodca navzgor po požiralniku, povezana z astmo. Približno pet odstotkov odraslih menda doživlja astmatično dušenje zaradi agresivnih želodčnih sokov, ki pridejo v bližino dihalnih poti. Čeprav strokovno utemeljene razlage še ni, so znanstveniki opazili, da antirefluksna zdravila včasih ublažijo tudi astmatične težave. Otroci s kronično astmo pogosto uživajo maksimalno dovoljeno koncentracijo zdravila. Kljub temu nemalokrat iščejo urgentno zdravniško pomoč. Kombinirano zdravljenje z zdravili za gastroezofagealni refluks pa naj bi zmanjšala tako dramatičnost astmatičnega napada kot pogostost pojavljanja.

Estrogenski obliž pri raku prostate

Moške z napredovanim rakom prostate zdravijo s kemoterapevtičnimi zdravili ali jim kirurško odstranijo testise, oboje z namenom, da zmanjšajo količino moškega spolnega hormona testosterona. Stranski učinki takšnega ravnanja so anemija, huda utrujenost in osteoporoza. Tudi ženski spolni hormon zmanjšuje koncentracijo testosterona, oralno uživanje je toksično za srce in ožilje. Strokovnjaki so prvi preizkušali transdermalni učinek estrogena. Dvajsetim bolnikom z rakom prostate so nalepili enega ali več estrogenskih obližev, da so v krvi dosegli koncetracijo več kot 1000 pikomolov na liter estrogena. Že po treh tednih se je koncetracija specifičnega antigena prostate zmanjšala za petindevetdeset odstotkov. Omenjeni antigen je kazalec aktivnosti bolezni. Enak učinek naj bi imeli tudi do sedaj uveljavljeni terapiji. Velika prednost takšnega pristopa je, da nima stranskih učinkov. Navalov vročice ali osteoporoze, ki se drugače pojavljajo kar pri sedemdesetih odstotkih zdravljenih bolnikov, pri terapiji z obližem ni. Večini so se zmerno povečale prsi, kar jih ni motilo.

Roobois čedalje bolj priljubljen

Čaj iz rdečkastega grma, ki uspeva le v Južni Afriki, dobiva vedno nove zagovornike. Njegove koristi so poznali že staroselci, danes pa ga lahko pije praktično vsakdo. Ne vsebuje ne kofeina ne tanina. Njegovo pomirjujoče delovanje na prebavila je zelo verjetno povezano z encimom, ki veže škodljive presnovne produkte in jih tako nevtralizira. Čaj vsebuje veliko mineralov in elementov v sledeh. Pravijo, da pomirja celo razdraženo in vneto kožo.

V isti kategoriji: