Žarnice – najbolj pomemben izum človeštva


Ste se kdaj vprašali, kateri izmed izumov je tisti najbolj pomemben, brez katerega si dandanes ne bi znali predstavljati življenja?

žarnice Vsekakor bi bili izgovori zelo različni, vendar pa bi se velik odstotek ljudi strinjal. da o žarnice izum, brez katerega človeštvo danes ne bi bilo takšno, kot je. Vsekakor se informacijska tehnologija ne bi razvila do te mere, če ne bi poznali žarnice (www.volino-svetila.si). Gre za nasplošno enega izmed najbolj priznanih izumov človeštva.

Kako so žarnice sestavljene?
Žarnica oziroma svetilka, kot jo nekateri imenujejo, je v osnovi sestavljena nadvse preprosto. Prva žarnica je bila narejena z žarilno nitjo, kar poznamo še danes. Žarilna nit je pretvarjala električno energijo s pomočjo segrevanja kovine v svetlobo. Kovina je zaradi visokih temperatur zažarela in tako je nastala svetloba. Žarnice so narejene iz stekla, dandanes pa že iz različnih materialov. Pomembno je, da je notranjost žarnice zaščitena, da se ne opečemo na žarilne (vročem) delu. Žarnice se ogrejejo med samim delovanjem zaradi opisanega načina delovanja.

Žarnice posebnih vrst

Poznamo več različnih vrst žarnic in iz leta v leto nastajajo nove vrste. Človeška ustvarjalnost ter seveda inovativnost nikakor ne pozna meja. Žarnice so lahko halogenske, poznamo tudi žarilno obločna svetila in še bi lahko naštevali. Ravno tako pa se žarnice razlikujejo po moči delovanja. Od moči delovanja pa je odvisno tudi, kako bodo žarnice svetile. Seveda žarnice niso neuničljive.

Prve žarnice na svetu

Žarnice je leta 1802 izumil Humphry Davy v Veliki Britaniji. Vse od takrat so se razširile po vsem svetu. Prve žarnice so bile izdelane laboratorijsko. Vsebovale so izjemno veliko napak, ravno tako pa so bile zelo nezanesljive. Skozi čas so se razvijale do te mere, da so danes prisotne prav povsod in veljajo za nepogrešljiv predmet vsakega prostora. Življenja brez žarnice si ne znamo več predstavljati. Si ga znate vi?

Vreme na Rogli.

V isti kategoriji: