Izbira pravilnih barv za naš tiskalnik


Navadni tiskalniki uporabljajo kartuše

V današnjem času so še vedno najbolj razširjeno navadni oziroma črnilni tiskalniki. Pravimo jim tudi inkjet naprave, saj uporabljajo črnilo za potisk papirja. Delujejo tako, da preko vgrajenih črnilnih šob na list papirja natisnejo črke, slike, številke in druge elemente. Slabost pa je ta, da barve potrebujejo nekaj sekund, da se posušijo. Če se sveže natisnjenega dokumenta dotaknemo, je velika možnost, da bomo razmazali še neposušene barve. Tako si hitro umažemo obleko, mizo, pisalne pripomočke ipd.

Kartuše za tiskalnik moramo zamenjati vsake nekaj mesecev. Veliko je odvisno od količine izdelanih dokumentov slik ipd. Črnilo se sčasoma tudi posuši, kar naredi kartuše neuporabno. Eden izmed preprostih načinov, da se ognemo prehitremu sušenju kartuš za tiskalnik je ta, da pustimo tiskalnik neprenehoma prižgan. Tako ne bo pri ponovnem zagonu vedno porabil malenkost barve. Tako bomo prihranili tudi od 10% do 20% barve v kartušah.

Tonerji ne vsebujejo črnila

Vsi laserski tiskalniki potrebujejo toner za pravilno delovanje. Ta ne vsebuje barvnega črnila, ampak plastični prah. Ta se preko različnih procesov v tiskalniku stopi, ko pričnemo s tiskanjem. Nato pa se zapeče na list papirja. Tako ustvari sliko, besedilo in druge podobe. Proces pa je izredno hiter. Tonerji se ne morejo posušiti, saj vsebujejo suhe barve delčke plastike. Zato lahko laserski tiskalnik uporabljamo tudi več let z enakim tonerjem.

Je pa res, da so tonerji dražje od črnila. Imajo pa veliko daljše delovanje, saj lahko z njimi natisnemo tudi do 10x več dokumentov in slik, kot s kartušami.

Tonerji so dragi - zlasti OEM izvedbe
Tonerji so dražji od črnila

Originalne kartuše so vedno priporočene s strani proizvajalca tiskalnika

Vsi veliki proizvajalci tiskalnikov, kot so Canon, Brother, Xerox, Epson, Lexmark ipd. vedno priporočajo nakup originalnih kartuš. Tako jamčijo za najbolj optimalno delovanje naprave za tiskanje in združljivost delov. Omenjene kartuše za tiskalnik poznamo tudi pod kratico OEM.

V isti kategoriji: