Pozdravimo zobobol, ki ga povzroča mrtvi zob


Zobni granolom lahko izvira na različnih mestih

Pri pojavu zobnega granoloma je možno, da ima izvorno mesto v različnih delih korenine zoba. Največkrat pa se pojavi v vrhu zobne korenine. Če tega stanje ne zdravimo, se lahko pojavijo druge težave, kot so močne bolečine v dlesnih. Kljub temu, da je to okužba korenine zoba, lahko povzroči mnoge zdravstvene zaplete, če stanja ne zdravimo. To je tudi razlog, da so redni zobozdravstveni pregledi močno priporočeni za otroke in odrasle. S preventivnimi pregledi in vzdrževanjem higiene ustne votline je možno preprečiti nastanek bolezni zob in dlesni.

Granolom v korenini zoba
Pri pojavu zobnega granoloma je možno, da ima izvorno mesto v različnih delih korenine zoba. Največkrat pa se pojavi v vrhu zobne korenine.

Granolom je možno prepoznati po granolacijskem tkivu

Najlažje je prepoznati granolom po manjšem vnetju, ki se pojavi na steni dlesni, kjer se nahaja prizadeti zob. Možno je tudi opaziti granulacijsko tkivo, ki se ustvari na površini dlesni. To tkivo je posledica naravnega odziva telesa na okužbo. S granolacijskim tkivom poizkuša telo nadomestiti uničene celice, ki so posledica širjenja okužbe. Sama sprememba površine dlesni je komaj opazna, vendar jo lahko prizadet posameznik hitro opazi. Samo stanje pa je tudi zelo hitro razvidno, če obiščemo zobozdravnika. Zgodnji nastanek omenjene bolezni je možno opaziti z rentgenskim slikanjem določenega zoba.

Zobobol vedno ne nakazuje na težave z zobmi

Ena izmed najbolj pogostih težav z ustno votlino so zoboboli, saj prizadenejo na milijone ljudi po svetu vsak dan. Za njihov nastanek ni vedno težava z zobmi, saj ga lahko tudi sproži vnetje v dlesnih, zataknjen kos hrane v dlesnih, začasne razdraženosti dlesni ipd. Seveda pa je velikokrat krivo ravno zdravje zob, ki jih je poškodoval karies oziroma zobna gniloba. Ko zob začne propadati, se hitro vnamejo tudi dlesni. Temu je tako, saj se telo bori z okužbo, ki poteka znotraj zoba in dlesni.

V isti kategoriji: