Temeljna elementa za higieno rok


Razkužilo za roke (http://www.germstar.si/razkuzilo-za-roke/) je bolj učinkovito od umivanja rok, saj uniči mikroorganizme. Osnovna elementa higiene rok sta umivanje ter razkuževanje rok. Dezinfekcijska sredstva za roke ne smemo nanašati na vlažene roke, saj tako zmanjšamo njegov učinek. Milo za roke lahko vsebuje dodatke, ki preprečujejo izsuševanje rok. Najbolj razširjen dodatek je glicerin, ki dodatno masti kožo in jo tako ščiti.

Redno razkuževanje rok zmanjša prenos bolezni

Za temeljito razkuževanje rok zadošča že 30 sekund. Pred uporabo razkužila za roke je potrebno natančno prebrati navodila za uporabo ter morebitne stranske učinke. Sredstvo nanesemo na čiste in suhe roke. Premalo časa namenimo dezinficiranju rok. Z redno uporabo razkužila za roke zmanjšamo tudi kontaminiranje okolice. Če razkužilo vsebuje visoko koncentracijo alkohola je potrebno roke negovati s kremo. Tako preprečimo pokanje kože.

Strokovnjaki imajo različna mnenja glede pravilne tehnike umivanja in razkuževanja rok. Navodila za razkuževanje rok so navedena na samem razkužilu ali spletni strani proizvajalca. Zmanjšanje širjenja okužb lahko znatno povečamo že z majhno količino alkohola. Količino raztopine je potrebno razporediti po celotnih dlaneh in površini rok.

Uporaba razkužila za roke na poti

Ko se odpravimo na pot v našem potovalnem kovčku ne sme manjkati razkužilo za roke. Ko se opravimo na ogled znamenitosti velikokrat uporabljamo javni prevoz. Po vsaki uporabi javnega prevoza ali javnih toaletnih prostorov si je potrebno umiti roke. V kolikor si rok ne morete umiti, si je potrebno razkužiti roke. Za razkuževanje rok na potovanjih so priporočamo manjša razkužila za roke. Manjša pakiranja razkužil so na voljo v vseh bolje založenih trgovinah. V kolikor vam razkužilo za roke v obliki razpršila ali gela ne odgovarja priporočamo izbiro čistilnih robčkov, ki vsebujejo razkužilo.

Uporaba razkužila za roke ni obvezna je pa priporočljiva. Vsak posameznik lahko pripomore k večji osveščenosti umivanja in razkuževanja rok. Z skrbjo za higieno lahko močno zmanjšamo število odsotnosti z dela zaradi virusnih obolenj.

V isti kategoriji: