Energija, ujeta v baterije


baterije

Računalniki, avtomobili, droni, fotoaparati, električni skiroji, avtomobilčki na daljinsko upravljanje, pametni telefoni, ure … Vse to stvari, ki za svoje delovanje potrebujejo baterije oziroma akumulatorje. Danes si gotovo ne znamo več predstavljati, da ne bi imeli možnosti »mobilne uporabe elektrike«, saj na baterije deluje toliko vsakdanjih stvari, da bi se nam življenje povsem spremenilo.

Preteklost in prihodnost baterije

Prvo baterijo naj bi izumil Alessandro Volta, ki je ugotovil, kako je kemično energijo mogoče spremeniti v električno, to pa je skozi leta prineslo neslutene možnosti uporabe. Baterije lahko shranjujejo energijo ne zgolj za tiste najbolj preproste napravice, ki so mikro porabniki, temveč tudi za velike naprave – marsikatera on izpadu električnega toka deluje na baterije.
Je Volta resnično odkril nekaj povsem novega? Pravzaprav niti ne. Če smo nekoliko »filozofski«, lahko rečemo, da baterije obstajajo že vse od pričetka življenja na Zemlji. Poglejmo si na primer človeško telo – tudi to »napajamo« s hrano, kemično energijo pa pretvorimo v energijo, ki jo potrebujemo oziroma trošimo za najrazličnejše telesne funkcije in gibanje. Človeško telo je torej v tem smislu baterija, ki se polni in prazni.
Kaj pa pravi prihodnost? Baterije postajajo vse bolj zmogljive in vse bolj prefinjene, večina naporov pa je usmerjena v to, da bi bile baterije čim manjše, vanje pa bi se lahko shranilo čim več energije. Skladiščenje energije, predvsem tiste, pridobljene iz zelenih virov, je že pred časom postalo prednostna naloga, s katero lahko rešimo svoj planet, prav tako pa ima tudi praktično vlogo in prinaša napredek, na primer električne avtomobile. In o čem še lahko sanjamo? Prav bi nam prišle baterije, ki bi bile cenovno dostopne in dovolj zmogljive, da bi jih lahko uporabljali za vso energijo našega doma, polnile pa bi se kar sproti, na primer z izkoristkom sončne energije in vetra. Velike elektrarne, tako jedrske kot termo elektrarne, bi lahko postale preteklost.

Baterije in vpliv na okolje

Seveda zaenkrat ne moremo reči, da lahko baterije naredijo nas svet zdrav in zelen. Še vedno gre namreč za uporabo kemikalij, ki so okolju škodljive, res pa je, da se zadnja leta dobro skrbi za razgradnjo oziroma reciklažo baterij – če baterije ali akumulatorje odlagate neprimerno, vas lahko doleti tudi kazen. Da bo vpliv na okolje čim manjši, pa seveda uporabljajte baterije, ki omogočajo ponovno polnjenje, ne glede na to, kako velike, kako zmogljive, in v kakšen namen jih uporabljate.

V isti kategoriji: