Jedilne mize doma


Center naše kuhinje in stičišče dogajanja tudi, ko ni nobene hrane na njih, jedilne mize so ključni del našega prebivališča. Na njih lahko igramo igre, debatiramo po kosilu ali delamo domačo nalogo, jedilne mize so kraj kjer si delimo spomine z prijatelji in družino.

Vse to pomeni, da potrebujemo kvalitetno in atraktivno mizo kjer bomo sigurno preživeli več časa, kot si mislimo. Izberimo si izgled, ki nam je všeč saj miza osrčje dogajanja naše sobe ali kuhinje.

 

Kako izbrati primerno jedilno mizo

Lahko bi rekli, da poznamo neomejeno veliko vrst jedilnih miz. Razlikujejo se po materialu, oblikah in dimenzijah pri čemer je seveda zelo pomemben videz.

Najprej se vprašajmo koliko ljudi bi želeli gostovati pri mizi in seveda, če je dovolj prostora, da vsi sedijo udobno. Površina jedilne mize tudi pride v poštev saj bomo nanjo polagali hrano in pri tem moramo imeti tudi dovolj prostora za roke. Če imamo veliko mizo lahko se lahko zgodi, da naši gostje ne bodo morali udobno hoditi okoli nje, zato se prepričajmo, da smo pustili dovolj prostora za hojo okoli po sobi, ko si izbiramo našo mizo.

Jedilne mize pri nas doma

Z nami so skoraj od kar pomnimo, mize so bile stalnica vseh civilizacij in kultur skozi čas. Šele v srednjem veku se je razvila ideja druženja za mizo. Tako so se mize razvijale skozi čas in so danes postale nujna komponenta vseh domov.

Pazimo na podrobnosti

Vsak proizvajalec mize ima priporočeno število ljudi, ki jo lahko obenem uporabljajo. Tako imajo tudi različne oblike miz drugačen namen in tudi pašejo v različne prostore v naši hiši ali sobi. Če nam primanjkuje prostora, potem so okrogle mize odlična izbira, ker nimajo ostrih robov in pašejo v vsako sobo.

Če želimo opremiti naš prostor, ki je podolgovat je pravokotna miza kot nalašč. Taka miza bo pustila, da se ljudje v naši sobi lahko neovirano gibljejo vzdolž mize obenem pa lahko prisedejo kadarkoli.

Še zadnja opcija je klasična miza – pravokotna miza, ki je odlična za v sredino prostora. Pravokotne jedilne mize so mišljene za bolj intimno izkušnjo pri obedu, ker so vsi udeleženci enako oddaljeni eden od drugega. Prevelike kvadratne mize imajo slabost, da je težko poseči po hrani. Najbolje je, če lahko se za tako mizo usedemo v salonu, ali pa si vsaj navidezno zmerimo, kako naj bi stvari izgledale preden jo naročimo.

Tako kot morate pri opremljanju kuhinje paziti na to, kdo bodo vaši gosti in koliko jih bo, da bi kupili pravo opremo in zadostno velikost, morate paziti tudi pri opremljanju drugih prostorov v stanovanju. Pri tem je potrebno misliti tako na vrsto pohištva, kot na kvaliteto. Kakšna otroška svetila izbrati, kakšen reflektor, ki bo osvetljeval balkon, kakšna naj bo sedežna garnitura in še marsikaj. Bodite torej pozorni, natančni, pa tudi previdni. Razmišljajte in načrtujte vnaprej, saj so stroški lahko visoki.

V isti kategoriji: