Montaža klimatske naprave in njen potek


To, da mora biti montaža klimatske naprave opravljena iz strani ustrezno usposobljene osebe, nam verjetno ni potrebno poudarjat, kajne?

Vsak strokovnjak se zaveda, da mora pred namestitvijo in na splošno pred rokovanjem z napravo, pazljivo prebrat vsa priložena navodila, saj se le ta razlikujejo od modela do modela. Kaj lahko storite vi sami? Morda zgolj to, da preverite ali ste ob nakupu prejeli vse potrebne dodatke in da so le ti nepoškodovani. Tu pa se tudi vaša »pooblastila« zaključijo.

Zunanja enota se mora nahajati v bližini notranje

Montaža notranje enote

Pri montaži notranje enote, je potrebno le to namestiti na steno, ki ni neposredno izpostavljena sončni svetlobi in je neovirana. Nameščena naj bo najmanj na višino 2,1m, pri tem pa mora biti od ostalih sten ali stropa oddaljena najmanj 15 cm. Stena na katero jo bomo pričvrstili, mora biti dovolj močna, da prenese dodatno težo. Ko najdemo primerno mesto, sledi montaža nosilne plošče in priprava odprtine v steni, skozi katero bodo potekali cevovodi. Verjeli ali ne, ampak tudi ta odprtina mora slediti nekim smernicam – izvedena mora biti v naklonu navzdol proti zunanjosti, da lahko kondenz neovirano odteka.

Montaža zunanje enote

Zunanja enota se mora nahajati v bližini notranje oziroma na takšnem mestu, da ju lahko neovirano povežemo. Montaža klimatske naprave, v tem primeru zunanje enote, ima tudi nekatere smernice. Namestiti jo je potrebno na območja, ki niso vroča ali prašna. Do sedaj se je za najboljšo izbiro izkazala severna stran objekta, saj tam praktično nikoli ni neposredne sončne svetlobe. Nameščena mora biti najmanj 3m od radijskih ali televizijskih anten. Cevovod, ki povezuje notranjo in zunanjo enoto, mora biti zunaj dodatno zaščiten z izolirnim trakom, saj je neposredno izpostavljen mrazu in ostalim vremenskim razmeram. Dokončno se nato ta pritrdi na steno s pomočjo sponk, odprtina skozi katero poteka pa se mora zatesniti s poliuretansko peno. Nato sledi priključitev vakuumske črpalke, s katero bomo iz naprave odzračili vlago in zrak.

Poleg strokovno opravljene montaže, pa je bistvenega pomena tudi izbira lokacije. Se sprašujete zakaj? Zato, ker nam samo optimalna lokacija klime, lahko ponudi optimalno delovanje in s tem nižjo porabo električne energije.

Uporaba klime je nezahtevna, pravzaprav enostavna, a le če je vse pravilno nameščeno. Zato naj bo montaža klimatske naprave delo strokovnjaka. Postopajte premišljeno ter poskrbite za varnost vas in ljudi okoli vas!

V isti kategoriji: