Nagrajeno slovensko pivo


Slovenci nismo prav znani po pridelavi piva in pivovarstvu, kar pa še ne pomeni, da nimamo odličnega piva. Tega seveda ne smete iskati na policah velikih hipermarketov, temveč v pivnicah oziroma v manjših, domačih pivovarnah in varilnicah piva. Ena od takšnih je pivovarna Pelicon, ki je leta 2014 zasluženo postala pivovarna leta, nahaja pa se v Ajdovščini, kjer vsak mesec nastane le omejena serija različnih piv.
Svojo pot je Pelicon začel leta 2014, torej gre še za zelo mlado pivovarno, ki ostaja nekaj posebnega na slovenskem tržišču. Ne le zaradi vrhunskega in skrbno izdelanega piva, temveč tudi zaradi lične in grafično zelo všečno oblikovane embalaže, ki kaže na spoštljiv odnos do ene najbolj priljubljenih pijač na svetu, torej tudi na željo po dvigovanju kulture pitja piva, na ozaveščanje in izobraževanje potrošnikov o samem postopku varjenja, kvalitetnih sestavinah in vsem ostalem.
Pivo iz majhnih pivovarn postaja vedno bolj priljubljeno in vedno več ljudi poleg tistih najbolj znanih znamk piva pozna tudi več manjših, bolj posebnih znamk. Užitek v preizkušanju neznanega, različnih okusov, ki jih morda od piva do sedaj niste poznali, je vodilo tudi v manjših varilnicah, ki jih je vedno več. Pivo v njih nastaja z veliko preizkušanja, učijo pa se na lastnih napakah in izkušnjah, kako priti do kakovostnega izdelka, ki ne bo zadovoljil samo njihovih strank, ampak tudi njih same.
Ljudje, ki se odločijo za to, da odprli svojo pivovarno oziroma začeli variti svoje lastne pivo, so v prvi vrsti najprej predvsem ljubitelji te najboljše pijače v vsem vesolju. Prav zato imajo zelo visoke kriterije o kakovosti, saj jim ni vseeno, kaj pijejo. Za zagon lastne varilnice se odločijo prav zato, ker uvidijo, da na tržišču ni prave ponudbe oziroma si želijo preizkusiti kaj novega in še boljšega, kot je tisto, kar je zaenkrat na voljo potrošnikom v trgovinah in pivnicah.
V pivovarni Pelicon (goriladarila) boste našli kar nekaj različnih vrst piva, ki se od drugih razlikujejo tako po tehnoloških postopkih kot tudi po drugih značilnostih. Med drugim proizvajajo tudi vrsto piva ale, ki jo morate obvezno poskusiti, če je še niste. Sicer pa za majhne pivovarne velja, da je pot napredka eksperiment. Nič kolikokrat se zato zgodi, da pivo tudi ne uspe, a kadar uspe in je pivovar z njim zadovoljen, to pomeni vrhunski izdelek. Ste že poizkusili pivo z dodatkom ingverja ali koriandra? Pelicon vam ponuja in omogoča tudi to!

https://www.youtube.com/watch?v=1fS8JNqXZNs

V isti kategoriji: