Marina Punat je res dobra izbira za začetek jadranja


Jadranje je odličen šport, celo olimpijski in to v več razredih jadranja. Tudi slovenci smo v tem športu odlični in naši športniki so se iz olimpijskih iger že vračali z odličnimi uvrstitvami in tudi medaljami. To mora dati celotnemu svetu vedeti, da se lahko človek vrhunsko nauči jadrati tudi v bolj mirnih morjih, kakršno naše jadransko morje zagotovo je.

Pravzaprav bi bilo logično, da se najbolje naučimo neke reči v manj stresnem okolju, kjer se lahko v celoti posvetimo samo športu. Tudi Tina Maze verjetno na svojih pripravah ni iskala orkanskih vetrov in snežnih plazov, saj bi bilo v takih pogojih nemogoče trenirati. Se je pa vedno znala razvedriti in sprostiti, kar večini manjka. Še posebej mi je bil všeč njen avtodom in ravno odkar sem spremljal njeno ekipo, ki je osvajala vse mogoče lovorike po celem svetu, sem si zaželel, da bi tudi sam šel v najem avtodoma in se odpravil po Evropi. Grem kar takoj po pujska in pričnem metati vanj vse kar mi ostane konec meseca.

Jadran na dlani

Severni del Jadrana oblegajo tri države in sicer Italija na zahodnem delu morja, Slovenija na severo vzhodnemu vrhu in Hrvaška na vzhodnem delu, predvsem v zgornjem delu, kajti nižje na jugu so tu še Grčija, Albanija, Črna gora in tudi Bosna in Hercegovina s čisto majhnim kosom obale. Hrvaška ima množico otokov, nekaj precej velikih, ostalih pa so manjši in nekateri izmed njih so javnosti precej neznani, saj gre pogosto za ne več kot zelo velike skale na katerih ni prav nič ali morda le svetilnik.

Tudi iz skoraj ničesar, pa je mogoče razviti turizem in turizem jadranja se razvija že lep čas. Tako tudi slovenci vse bolj radi jadramo, jadrnice pa seveda ni lahko kupiti, saj stane precej denarja, poleg tega pa jo potrebujemo le kratek čas vsako leto in nakup je za marsikoga zares nesmoterna poteza. Zato se vse več ljudi odloča, da se odpravi na jadranje z najeto jadrnico, za katero nekdo tudi profesionalno skrbi v prestalem delu leta.

Preko Postojne in Reke v Marino Punat

Jadranje se lahko na Hrvaškem prične v skoraj katerikoli luki, dve največji pa sta Marina Punat in Marina Dalmacija. Seveda že iz imena lahko sklepate, da je slednja v Dalmaciji, kar pa je za slovence precej daleč. Gre za več sto kilometrov dolgo potovanje, ki zna v času polne turistične sezone pomeniti ure in ure vožnje. Res pa je, da če pričnete pot od tam, ste že zelo na jugu in otokov je tu precej, obale pa so za nekatere najlepše. Marina Punat je na drugi strani zelo blizu Slovenije, saj leži na Krku in Krk je najbolj severni otok na Hrvaškem, nanj pa je mogoče priti tudi iz kopnega, saj ga pri Reki povezuje s celino most. Reka je takoj prek slovenske meje in če se odpravite v Marino Punat z avtomobilom ali motorjem, je vaša najbližja pot iz notranjosti po primorski avtocesti do Postojne, kjer zapeljete v smeri Pivka. Če imate čas, si tu oglejte še vojaški muzej, sicer pa nadaljujte pot preko Ilirske bistrice in takoj preko mejnega prehoda Jelšane (na Hrvaški strani se imenuje Rupa) ste že na avtocesti proti Reki.

Marina Punat je torej zelo blizu, morda dobrih 200 kilometrov iz Ljubljane, kar pomeni da ste v njej že v nekaj urah, če ni večjih zastojev na cesti, če niste ekstremno počasen voznik, če se ne ustavite na poti v preveč različnih gostilnah in če na mejnem prehodu ni gneče. Tisti, ki želite pričeti jadranje od tod, ste napravili odlično izbiro, saj je Marina Punat zelo urejena, jadrnico pa si seveda rezervirajte že davno prej in uredite vse dokumente in vse ostalo.

V isti kategoriji: