Je za kakovosten zobni vsadek Ljubljana najboljši naslov?


Slovenci se radi primerjamo z drugimi narodi, pri čemer enkrat za primerjavo uporabimo bolj, drugič manj “razvite”. Če razmišljamo o plačah, se radi primerjamo z Nemčijo ali Švico. Če razmišljamo o stroških, se radi primerjamo z balkanskimi državami. Primerjave se nanašajo tudi na področje zdravja in zdravstva. Tako pri samoplačniških zobozdravstvenih storitvah tarnamo, kako so pri nas drage ter kako so na Hrvaškem, v Bosni, Srbiji ali Makedoniji poceni. V hipu pozabimo, da so primerne njihovemu standardu – tako kot so te storitve v Nemčiji ali Švici v skladu z njihovim standardom občutno dražje kot pri nas. Vendar pa pozabimo še na nekaj drugega: na kakovost storitve in tveganja, ki so prisotna pri zobozdravstvenih posegih, na primer pri zobnih implantatih.

Vam za zobni vsadek Ljubljana ni najbolj pri srcu?

Seveda ne, to je razumljivo – implantati so dražji kot na “jugu”. A vendarle zna biti za nov zobni vsadek Ljubljana najboljša izbira. Zakaj? Zato, ker so pri takšnih posegih mogoči tudi zapleti, prav tako pa postopek ni 100 % uspešen. V takšnem primeru se je potrebno k zobozdravniku, ki je poseg opravil, večkrat vračati, prav tako pa je pogosto potrebno tudi dodatno zdravljenje.

Katera so tista tveganja, ki jih moramo poznati, preden se odločimo za zobni vsadek?

  • Prvi faktor tveganja je infekcija. Običajno jo lahko ozdravimo z jemanjem antibiotikov – če se za zdravljenje odločimo pravočasno in še ni izjemno razširjena.
  • Kadar je kost slaba, lahko zobni vsadek vodi v težave s sinusi.
  • Med samim kirurškim posegom lahko pride do poškodbe živca.
  • Telo lahko vsadek zavrne in ta se ne vraste v čeljust.
  • Pojavi se lahko alergijska reakcija na titan, iz katerega so vsadki.
  • Tkiva okoli implantata se nanj ne primejo primerno – zlasti je tveganje večje pri kadilcih.


Poleg teh obstaja še nekaj drugih možnosti, zaradi katerih velja dobro razmisliti, ali je najboljša izbira za zobni vsadek Ljubljana oziroma katero od naših mest, ali pa se bomo resnično odpravili v tujino. Dokler je vse lepo in prav, je nekaj prihranka gotovo dobrodošlega, a kadar pride do zapletov, ta ne pomeni prav nič. Pomoč je bolje poiskati v Sloveniji in se zdraviti pri slovenskih zdravnikih ter v slovenskih bolnicah, kot pa zaradi neljube “komplikacije” pristati v bolnišnici nekje “na jugu”.
Ne glejte torej na svoje zdravje zgolj skozi denar! Ljubljana je blizu in vam lahko vedno ponudi celovito zdravstveno oskrbo v domačem okolju.

 

V isti kategoriji: