Ob vsaki priložnosti lahko naredimo nekaj zase


Vedno znova se ob zmanjšani odpornosti, prvih znakih gripe ali prehlada ter mnogih drugih fizičnih ter tudi psihičnih težavah vprašamo ali ne bi mogli ter težav morda preprečiti. Seveda bi jih verjetno z bolj zdravim načinom življenja zagotovo lahko kar precej, a resnica je ta, da čisto na vse stvari v življenju ne moremo vplivati.
Na kaj pa lahko?

Več gibanja, bolj zdrava prehrana

Namesto, da se po kosilu usedemo ali uležemo na kavč in zadremamo, se lahko odpravimo na sprehod po mestu ali še raje v naravo, če jo imate v bližini. Po telovadbi, fitnesu, jogi ali nogometu s prijatelji, se ne odpravimo v slaščičarno na tortice in ne pijemo gaziranih pijač, ampak si pripravimo lahkotno solato, beljakovine pa nadomestimo z denimo popečenim pustim piščančjim zrezkom.

Pazimo na dovolj velik vnos tekočin

Preko dneva hitro pozabimo na pitje zadostne količine vode. Seveda lahko pijemo tudi čaje. Ni nujno, da so to zdravilni čaji, zeliščni ali kakšne posebne mešanice. Zadostuje že, da si preko dne skuhate nekaj skodelic sadnega čaja, morda kak šipek, pa enega od zelenih čajev in tako naprej. Nikoli z nobeno vrsto ne pretiravajte. To vam lahko na dolgi rok samo škodi, čeprav bi se na kratek morda počutili bolje. Tudi zdravilni čaji ne bodo več zdravilni, če jih boste uživali v prekomernih količinah, a na koncu je najbolj pomembno to, da ob ostalih tekočinah spijete tudi veliko vode. Na srečo je v Sloveniji v večini krajev voda iz pipe tako dobra, da bo vsaka ustekleničena edino manj primerna.

Umirite se in razmišljajte pozitivno

Pravijo, da je stres eden naših najhujših sovražnikov. Zato je pomembno, da se znamo v različnih situacijah nadzirati do te mere, da nas ne razburijo. Naučite se poiskati pozitivne vidike in pozitivne točke, ki vas bodo popeljale naprej v razmišljanju. Pri tem si ni najpametneje pomagati z zdravili, ampak raje z meditacijo, športom in prijatelji, ki vas bodo znali bodriti in podpirati tudi, ko vam ne gre vse od rok.

Čaj lahko pije vsak in povsod

Zdravilni čaji so bili že večkrat omenjeni in naj z njimi tudi končam. Osebno menim, da so lahko čaji res zdravilni in nam lahko pomagajo v marsikateri situaciji. Že samo to, da se umirimo, namesto da bezljamo in da spijemo v miru skodelico čaja, se globoko nadihamo, ponovno razmislimo o neki situaciji in naredimo stvar znova in bolje, lahko pomeni zelo veliko spremembo. Če pa ste našli še neko vrsto čaja, ki vam ustreza po okusu in tudi pomaga, pa še toliko bolje. Osebno pijem vsaj 40 različnih vrst čaja ves čas tekom leta, sem ter tja pa preizkušam še nove in nove in preko leta zagotovo spijem vsaj 2000 skodelic čaja in vsako leto poskusim vsaj 30 novih vrst, ki jih nisem prej še nikoli.

Preberite si kateri so najpogostejši anksioznost simptomi.

V isti kategoriji: