Prezračevanje hiše – da ali ne?


Če se odločimo začeti graditi hišo, ali pa je novogradnja že v fazi nastajanja, vemo, na koliko stvari je treba misliti. Zagotovo se pojavi kakšna zagata, na katero v začetku sploh nismo pomislili. Ena od teh mnogih stvari je recimo prezračevanje hiše. Najprej pomislimo, da je za to poskrbljeno že s tem, da imamo okna in vrata. Pa vendar temu ni tako. Ko se poglobimo v te zadeve, najdemo malo morje možnosti, ki jih še imamo in jih nekateri močno priporočajo, drugi pa pravijo, da ni potrebno.prezracevanje-hise

Preden imate sestanek z arhitektom, ki vam bo narisal idejno zasnovo hiše, si morate biti najprej na jasnem, da lahko takšni dodatki, kot so napredno prezračevanje hiše, hitro dvignejo stroške gradnje za kar nekaj tisočakov. Za to so potrebne dodatne inštalacije, nakup in vgradnja filtrov, dodatna poraba elektrike, stroški vzdrževanja, … Zdaj sicer že večina izvajalcev priporoča, da se omogoči prezračevanje hiše, saj to zelo pripomore k temu, da je hiša bolj varčna. Pravijo tudi, da naj bi se v hiši brez vgrajenega prezračevanja dosti prej pojavila vlaga in plesen.

V vsakem primeru je dobro, da se o tem odločimo takrat, kadar je novogradnja v nastajanju, kasnejše  dograjevanje zna biti namreč precej zahtevno in drago. Pomembno je, da se o tem odločimo sami, saj gradbeniki s priporočanjem različnih dodatkov dostikrat ne mislijo toliko na dejansko uporabnost za vas, kot pa na povišanje končnih stroškov.

Če si želite, da vam ne bi bilo treba stalno zračiti prostorov z odpiranjem oken in vrat, če bi radi prihranili energijo in da bi se temperatura samodejno uravnavala v vsakem prostoru posebej, potem bo najbrž prezračevanje hiše z rekuperacijo prava odločitev za vas. V poletnem času se čez noč prostor prijetno ohladi, prav tako pa ni potreben nakup komarnikov, saj vam oken sploh ni treba odpirati, pa bo v prostorih vseeno svež zrak.

V isti kategoriji: